In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Wanneer het tandvlees zich terugtrekt ontstaan gevoelige tandhalzen doordat de hals en de wortel van de tand of kies bloot komen te liggen. Op die plekken zit geen beschermend glazuur meer, waardoor het gebit erg gevoelig wordt voor invloeden als warm, koud, zoet en zuur. Het gedeelte wat bloot ligt veroorzaakt niet alleen tandpijn, maar is ook erg bevattelijk voor gaatjes (cariës).
Gevoelige tandhalzen
Ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees kan leiden tot teruggetrokken tandvlees. Gezond tandvlees is roze, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet als u eet of uw tanden poetst. Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de plak die tussen uw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees. Dit stadium wordt gingivitis genoemd.
Gevolgen
Als u plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees verder ontstoken raakt. Niet verwijderde plak verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak.
Tussen de tand en het tandvlees zit een kleine ruimte (pocket). Omdat ontstoken tandvlees los komt te staan van de tanden en kiezen wordt die ruimte dieper. De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Daardoor laat het tandvlees nóg verder los. Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.
Losse tanden en kiezen
Door het ontstoken tandvlees zijn de tanden en kiezen los komen te staan en is het tandvlees teruggetrokken. De wortel ligt gedeeltelijk bloot. Parodontitis kan behandeld worden, waardoor het tandvlees weer gezond wordt. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.
Rol van de tandarts
De tandarts of mondhygiënist kan alleen samen met u de gevoeligheid aanpakken. Afhankelijk van de oorzaak, zult u uw mondhygiëne moeten verbeteren, uw manier van poetsen moeten aanpassen of uw voedingspatroon moeten veranderen. De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet.
Tips tegen gevoelige tandhalzen
Poets rustig en druk niet te hard met de tandenborstel. Dat voorkomt zowel beschadiging van de tandhals als het tandvlees; Gebruik een tandpasta of gel tegen gevoelige tandhalzen en spoel met een fluoride spoelmiddel. Pas uw voedingspatroon aan. Drinkt u bijvoorbeeld veel sappen of frisdrank, dan slijt het onbeschermde tandbeen gemakkelijk weg. Als de gevoeligheid niet verdwijnt, kan er iets anders aan de hand zijn. Bespreek uw tandhalsgevoeligheid met onze tandarts of mondhygiënist.
Afspraak maken?
Wilt u een afspraak maken of patiënt worden bij ? Geef aan of u een nieuwe of bestaande patiënt bent:
Praktijkinformatie
-
Openingstijden
Onze openingstijden
Maandag8:00 - 13:00
13:30 - 17:00Dinsdag8:00 - 13:00
13:30 - 17:00Woensdag8:00 - 13:00
13:30 - 17:00Donderdag8:00 - 13:00
13:30 - 17:00Vrijdag8:00 - 13:00
13:30 - 17:00ZaterdagGeslotenZondagGeslotenAangepaste openingstijden:24-12Gesloten27-12Gesloten31-12Gesloten03-01Gesloten -
Route naar onze praktijk